IPL Special Quiz- Only True IPL Fans Will Get 100% On This Quiz (Trivia Included!)

By Sanya Sinha

0
817
Put your rating for this post for encouraging the author

Raise your hands if you are a sports buff! If you are an enthusiast passionate enough to wear those funky wigs to matches and make your heart bleed blue during cricket tournaments, then there’s probably no way you’d ever miss out on a match of The Indian Premier League, all of us know as the IPL 2021. 

In a country like India where cricket is not just a sport but also a religion, any cricket match leaves fans biting their nails in anticipation and thrill. IPLs see adroit players from across the globe brawl vehemently against each other. The difference between regular matches and IPLs is that they are united not by nationwide ties, but by fervor and spirit. This friendly sport instills sportsmanship while ensuring international camaraderie. 

Enough about the IPL, let us proceed to our game. So, you think that horn-rimmed pair of spectacles poking out your nose and glued onto the scoreboard has made you a walking IPL encyclopedia? Think again! Even if you are an IPL aficionado with Omni-scientific knowledge, we’d bet you couldn’t get these all questions right! So, what is the sportaholic within you waiting for? Get ready to purge the world with your IPL quotient!

Rules: The rules are simple. There are 10 IPL-related MCQs, each with 4 options. Answer them to the best of your knowledge. The answers along with their respective trivia would be provided to you to boost your IPL knowledge. Remember NO CHEATING! The Third-Umpire is always watching you.

Q1.) Who is the highest run-scorer in the history of IPL?

a.) Suresh Raina

b.) Virat Kohli

c.) Rohit Sharma

d.) Adam Gilchrist

Ans: b) Virat Kohli

King Kohli doesn’t get his name without reason. His phenomenal batting skills have earned him the honor of the top-scoring batsman in the Wall of Fame of the IPL 2021. Having accrued a jaw-dropping 5878 runs (as of 2020), Virat is just 122 runs short of 6000 runs! Suresh Raina follows closely in his lead with 5430 runs in his bag. Such gargantuan feats accomplished by these Indians truly make our hearts well with pride. 

Q2.) Which of the following has the highest individual score in an IPL match?

a.) Brendon McCullum

b.) AB de Villiers

c.) KL Rahul

d.) Chris Gayle

Ans: d) Chris Gayle

Chris Gayle is a player known for annihilating all competition with just a swing of his bat. Holding the banner for Royal Challengers Bangalore in 2013, Gayle eliminated Pune Warriors India with a whopping 175 runs (Not -Out) in the M. Chinnaswamy Stadium (Bengaluru)! Chris Gayle smashed 30 boundaries with 13 fours and 17 big sixes and with an astounding strike rate of 265.15! Such a miraculous feat has never been accomplished by any batsman in an IPL match to date. 

Q3.) Which player has bagged the Orange Cap maximum number of times?

a.) David Warner

b.) Shaun Marsh

c.) Kane Williamson

d.) Sachin Tendulkar

Ans: a) David Warner

The IPL Orange Cap is an accolade celebrating the highest run-scorer in a particular season of the IPL. Australian batsman David Warner (associated with Sunrisers Hyderabad) has been donned worthy of this in 2015, 2017, and 2019! Over the three years, he has amassed a colossal total of 1895 runs! This unbelievable sinch includes three magnanimous centuries with an all-time high of 126 runs! Warner is one tremendous batsman known for his dedication, reliability, and pre-emptive leadership.

Q4.) Which of these bowlers has delivered the highest number of maiden overs?

a.) Lasith Malinga

b.) Praveen Kumar

c.) Trent Boult

d.) R Ashwin

Ans: b.) Praveen Kumar

Former medium-pace bowler Praveen Kumar may not be playing today, but his articulacy and nimbleness have etched an imprint in the gallows of IPL. Kumar boasts of 14 maiden overs bowled throughout 119 matches, thus wrecking the scoreboards. During his tenure with RCB, his genuinely “wicked” bowling even brought him a stunning hat-trick against Rajasthan Royals in 2010. Kumar’s thorny pacing still fears batsmen across the globe. 

Q5.) Who hit the first six on an IPL match?

a.) Brendon McCullum

b.) Sourav Ganguly

c.) MS Dhoni

d.) T Dilshan

Ans: a.) Brendon McCullum

McCullum is a boundary Titan from New Zealand. Consequently, the fact that he hit the first-ever six on an IPL matches way back in its inaugural season in 2008 is not surprising. Armed in black and gold for Kolkata Knight Riders, McCullum hit the stands against Royal Challengers Bangalore’s Zaheer Khan. Since then, there has been no stopping him and this marvelous opener has secured a total of 423 IPL boundaries encompassing 293 fours and 130 sixes!

Q6.) Which bowler has delivered the highest number of dot balls in a single season of IPL?

a.) Deepak Chahar

b.) Lasith Malinga

c.) Dale Steyn

d.) Amit Mishra

Ans: c.) Dale Steyn

South-African fast-pacer Dale Steyn is a bandit king for runs. This master bowler bowled 75.5 overs in IPL 2013, of which 35.1 complete overs were dot balls! This is over 211 dot balls combined in IPL 2013! Stunning runs in the crimson-orange jersey of Sunrisers Hyderabad, Steyn was the phoenix giving new life to the rueful remains of the Deccan Chargers.

Q7.) Who is known to have the highest cumulative strike rate across all seasons of the IPL?

a.) Sunil Narine

b.) Andre Russell

c.) Hardik Pandya

d.) Glenn Maxwell

Ans: b.) Andre Russell

This brawny powerhouse is one of KKRs wildcards. Russell is an intrepid all-rounder who is undoubtedly one of the strongest hitters the IPL has ever seen. With a monstrous boundary percentage of 78.86%, Russell has bombed 1104 IPL runs with a strike rate of 182.33, making him practically indestructible! We can only wait to see what more this Jamaican dynamo has yet to shatter. He is rightfully nicknamed ‘Russell Muscle’. 

Q8.) Who has hit the longest IPL six ever?

a.) Albie Morkel

b.) Adam Gilchrist

c.) Yuvraj Singh

d.) Glenn Maxwell

Ans: a.) Albie Morkel

When life gives you lemons, hit them like sixes! That is precisely what South-African left-arm medium-pacer Albie Morkel did for Chennai Super Kings way back in 2008. During a heated and tensed match against the Deccan Chargers, the sinewy Morkel swung his bat and hit the longest six ever to be recorded in IPL history. The 125m masterpiece set a record that hasn’t been broken even 13 years after it was set.

Q9.) Which of these teams chased the highest target ever set in an IPL?

a.) Mumbai Indians

b.) Kolkata Knight Riders

c.) Royal Challengers Bangalore

d.) Rajasthan Royals

Ans: d.) Rajasthan Royals

2010 witnessed titans clash against each other in the M.A Chidambaram Stadium in Chennai as Chennai Super Kings knocked on the threshold of a legacy of brilliant leadership and teamwork. Murali Vijay scored 127 runs off just 56 balls while Albie Morkel nabbed 62 off just 34, propelling CSK towards a humungous total of 465 runs against Rajasthan Royals. The army in blue tried their best to hold the door with Naman Ojha scoring 94 runs and Shane Watson soldering 60 runs in just 25 balls, but unfortunately, Rajasthan Royals couldn’t score more than 223 runs, thus declaring CSK as the decisive champions. 

Q10.) Who holds the record for the most successful catches in IPL history?

a.) Rohit Sharma

b.) AB de Villers

c.) Suresh Raina

d.) MS Dhoni

Ans: c.) Suresh Raina

Suresh Raina is known for catching 102 catches in IPL history. The CSK veteran is known not just for his commendable batting, but also for his dexterous catches. He is closely followed by AB de Villers and Rohit Sharma.

So, how much did you score? Do comment in the comment section below and let us know! If you scored between 8 to 10, congratulations! You are truly one of the greatest IPL buffs ever! If not, do give this quiz again and see how you fare! After all, knowledge is power, but being a sportaholic, has its fad!

Reported By Sanya Sinha

Sanya Sinha is a published author from Patna, Bihar. She is currently doing her B.Tech from Birla Institute of Technology, Mesra (2020-2024). She is the author of ‘An Ode to…Verity’ and co-author for ‘World Famous Mysteries Vol: 1’ and ‘World’s Literature Digest’. Sanya has vast experience in article-writing, editing and proof-reading. She has won multiple national and international level poetry and essay-writing contests. She has interned with Monomousumi Services.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here